Lokalområdet i Liseleje har i mange år arbejdet for etablering af et havneanlæg.
På siden hér kan du blive klogere på, hvad en havn vil betyde for Liseleje.
Vision
Læs mere
Visionen for en havn i Liseleje havn er at
Det havneanlæg, vi ønsker at etablere, er af begrænset størrelse. Havneforslaget er dimensioneret for en kapacitet på ca. 180 både af varierende størrelse og med en max. dybgang på 1 - 2 m. Dette svarer til en kapacitet ved broer på ca. 620 meter med en generel bådbredde på 3,5 meter. Der vil desuden være mulighed for oplægning af joller på stranden i havneområdet, som man har det i dag bag bølgebryderen.
Havnen skal være hjemsted for lokale både, men ses også som et vigtigt støttepunkt for sejlertrafikken i sommermånederne langs kysten. Gæstetallene i Gilleleje og Hundested fortæller lidt om den intensive trafik, der er langs kysten primært i juli og august. For denne trafik vil en havn på den 20 sømil lange kystrækning være et attraktivt tilbud på grund af havnens tætte sammenhæng med natur, badestrande mv.
Der regnes kun med en meget begrænset bebyggelse på havnen – primært med toilet- og badefaciliteter, depotrum for havnens drift samt en mindre fællesbygning.
I 2008 blev et første havneforslag udarbejdet, men en dialog med Miljøministeriet viste, at det ikke kunne danne grundlag for en ”planlægningstilladelse”, som er det første skridt for at vi kan komme videre.
I 2010-2013 er der med bistand fra Hasløv & Kjærsgaard, Orbicon og DHI udarbejdet et nyt havneforslag, med fokus på de særlige hensyn, der knytter sig til naboskabet til bl.a. Natura 2000 område nr. 135 (Habitatområde H119), og øvrige beskyttelsesinteresser.
Det er Liseleje Havn A.M.B.A.’s overbevisning, at det nye havneforslag viser, at det er muligt at indpasse et havneanlæg, der både fastholder den vigtige materialevandring langs kysten, og som opretholder en bred sandstrand med spillerum for de naturkræfter, som er så afgørende for kystprocesser, klitdannelse, de særlige naturtyper og det biologiske liv, der er knyttet til beskyttelsesinteresserne.
Generelt
Læs mere
Havnen skal være et aktiv for Liseleje og nærområdet/kommunen. Sammen med byen, stranden, plantagen og Melby Overdrev skal den indgå i et rekreativt og oplevelsesmæssigt hele. Havnen vil medvirke til at afhjælpe manglen på bådpladser og skabe gode muligheder for sejladsen langs Nordsjællands kyst og blive en god, første anløbsmulighed for både fra Isefjorden og Roskilde fjord.
Fiskeri
Læs mere
Liseleje blev oprindelig anlagt med det formål, at være udgangspunkt for kystnært fiskeri. Der er stadig mange fine fisk i farvandet og mange ivrige fritidsfiskere venter på at kunne have deres både liggende under gode forhold i den nye havn. Måske vil enkelte erhvervsfiskere også dukke op og udnytte den nemme adgang til de gode fiskepladser langs kysten.
Klubber
Læs mere
Maritime sportsgrene
Liseleje Havn A.M.B.A. forventer at en række forskellige maritime sportsgrene naturligt vil organisere sig omkring den nye havn. Der tænkes her i første række på sejl- og motorbåds sport, hav kajak roning, vind- og dragesurfing og dykning. De eksisterende aktive vinterbadere på stranden vil formentlig kunne organisere sig på tilsvarende vis og lade sig inspirere af den nye havn.
Vinterbadere
For vinterbaderne og andre brugere af havnen vil den nye havnebygning indeholde omklædnings- og badefaciliteter. Der vil også naturligt kunne udvikles konkurrencer med de allerede eksisterende klubber på Halsnæs – ’’Halsnæs Cuppen’’ kunne passende bestå af en vifte af de her nævnte sportsgrene og danne rammen om en ny tradition på Halsnæs.
Søredning
Læs mere
Liseleje Havn A.M.B.A. har rettet henvendelse til Farvandsdirektoratet, som er ansvarlig for kystredningstjenestens organisation i de danske farvande. Det er oplyst, at der arbejdes med en ny havn i Liseleje og Direktoratet er dermed orienteret om muligheden for eventuelt at placere en redningsbåd i den nye havn. Det er hensigten at informere Direktoratet mere konkret om havnens placering og de muligheder der knytter sig hertil. En redningsbåd vil ud over at forbedre sikkerheden til søs også være en attraktion i sig selv og sikkert også skabe nye arbejdspladser.
Stranden
Læs mere
Et af de centrale formål med VVM (Vurdering af Virkning på Miljøet) undersøgelsen er at beskrive hvordan stranden vil blive påvirket. Der er næppe tvivl om, at der vil ske en betydelig aflejring af sand vest for havnen. Situationen øst for havnen er mere usikker og derfor vil undersøgelsen fokusere netop på det område.
Turisme
Læs mere
Liseleje Havn A.M.B.A. forventer at havnen vil blive en attraktion for Liseleje, Asserbo og Melby området. Især forventes gæstepladserne at være optaget af sejlere, der ønsker at se vores område og som trænger til en pause på det lange ben rundt Nordsjællands kyst. Liseleje vil også her være et godt mål for en dagsejlads langs kysten. I takt med at havnen besøges vil interessen for området vokse og det vil være til gavn for turismeerhvervet og de handlende i området.
Grøn energi
Læs mere
Bølge og solenergi anlæg
Liseleje Havn A.M.B.A. er i nær kontakt med Ålborg Universitet og vil sammen med Universitetets eksperter udarbejde et projekt for indbygning af et bølgeenergianlæg i molen. Det er også hensigten at opsætte solfangere på taget af havnebygningen – hvem ved, måske kan havnen blive selvforsynende med grøn energi. Det er i denne forbindelse hensigten, at søge etableret et eksperimentarium i havnebygningen. Tanken er her, at skoleelever og andre interesserede, ved selvsyn kan se hvordan sol og bølger omsættes til elektricitet.
Læs mere om projektet
Ålborg Universitet har utarbejdet 2 rapporter om bølgeenergi på Liseleje havn.
Prinsipper for bølgeenergi
Om bølgeenergi i word-format
Om bølgeenergi i pdf-format
Beregninger af bølgeforholdene på Liseleje havn
Om bølgeforholdene i word-format
Om bølgeforholdene i pdf-format